Yrke i fokus:

Mjukvaruutvecklare

Vad gör en mjukvaruutvecklare?

Mjukvara är de delar av datorer och teknisk utrustning som består av programvara. Framtagning av ny program och appar görs av mjukvaruutvecklare med kunskaper inom programmering och systemutveckling. Olika enheter, apparater och maskiner använder sig av olika språk och för att programmeras och ställas in korrekt. Vanligt är därför bland mjukvaruutvecklare att man är särskilt duktig på ett visst språk, så som Python eller C++. Men mjukvaruutveckling består av mycket mer än programmering och inkluderar hela utvecklingsprocessen, inte enbart kodande.

Graden av komplexitet inom mjukvaruutvecklingen skiljer sig nämnvärt inom olika projekt. Mindre program kan ofta skrivas på ett par timmar medan större projekt kan kräva års arbete av ett dedikerat team. Tillgången till “färdig kod” och program som underlättar mjukvaruutvecklingen ökar för varje år och många utvecklare använder sig därför av lösningar med färdiga ramverk och kod för att nå en snabbare och mer effektiv utvecklingsprocess.

Exempel på arbetsuppgifter inom yrket, utöver kodning och programmering som ofta associeras till mjukvaruutveckling, är framtagandet av manualer och instruktioner för slutanvändarna av en framtagen programvara, kundintervjuer och nära samarbete med intressenter för att säkerställa effektiva lösningar och positiv kundupplevelse, samt genomgångar av befintliga system för att upptäcka och utveckla brister och viktiga utvecklingsområden.