Många individer visar ett stort intresse för att bli lärare och det finns även en betydande mängd lärare som stannar kvar i yrket. Men tillgången på lämplig kompetens skiljer sig markant mellan olika kommuner, vilket innebär att det inte finns någon universallösning. För att tackla detta komplexa problem behöver vi uppskatta den höga graden av variation som finns i våra kommuner.
Skolsverige har visat sig vara anmärkningsvärt duktiga på att anpassa sig till de utmaningar som uppstod till följd av pandemin. De nya arbetssätten som provades under distansundervisningen resulterade i viktiga lärdomar som kan användas i framtiden.
Trots att pandemin har gjort de senaste åren mycket tuffa så är intresset för att bli lärare fortsatt högt. Faktum är att fler än var femte högskolestudent som väljer att studera för en yrkesutbildning väljer lärarutbildningen. Och det är också glädjande att många lärare faktiskt vill fortsätta jobba inom yrket. Detta utgör en utmaning som våra kommuner måste hantera med omsorg.
En rapport från SKR, som publicerades förra veckan, visar att kommunernas möjligheter att hantera kompetensförsörjningen skiljer sig åt i hög grad. Det finns inte bara en enda bild av lärarbristen, utan snarare en uppsjö av olika möjligheter och utmaningar som beror på var man tittar ifrån. Faktorer som lokal demografi, arbetsmarknad, pensionsavgångar, geografisk placering och närhet till lärosäten påverkar möjligheterna att rekrytera lärare och annan pedagogisk personal.
I mer än hälften av kommunerna minskar arbetsstyrkan i antal och konkurrensen om arbetskraften kommer att öka i framtiden. För att tackla detta problem behöver skolan ta tillvara på befintlig kompetens samtidigt som man arbetar med att behålla den. Kreativa och lösningsorienterade strategier behövs för att säkerställa tillräcklig kompetensförsörjning. Samarbeten mellan skolor och kommuner kan vara en effektiv lösning.
Ett gott exempel är hur Lycksele har löst problemet med brist på språklärare. Genom att använda fjärrundervisning och samarbete med grannkommuner kunde man anställa två lärare på heltid. Alla elever är på plats i klassrummet medan läraren befinner sig på annan ort, med en handledare närvarande i klassrummet.
Humanitera följer utvecklingen för att kunna stödja kompetensförsörjningen.
[1] https://skr.se/skr/tjanster/pressrum/skridebatten/vdskronika/vdskronika/olikavagarforattlosaskolanskompetensforsorjning.66163.html