Väderstag logo
Sista ansökningsdatum:
19 december, 2021
Väderstag logo
Sista ansökningsdatum:
19 december, 2021
Examensarbete Övervakning och diagnostisering av automatisk såbäddsharv
Väderstad

Väderstad AB har ett brett utbud av lantbruksmaskiner där en viktig produkt är jordbearbetningsmaskiner. Bland dessa finns en stor flora maskiner, bland annat den så kallade såbäddsharven NZA. Harven har funnits i Väderstads sortiment sedan 1970-talet och ständigt tagit stora kliv i utvecklingen för att följa med branschens utveckling. Branschen står idag inför en stor utvecklingsrevolution med snabbt ökande krav på automatisering i maskinerna. Traktorföraren ska stegvis avlastas behovet av övervakning av arbetsresultatet och beteendet hos maskinen. Slutmålet är att ingen förare längre ska behöva finnas i traktorhytten! För harvens del så består den av 2-3 markingripande funktioner som idag styrs av operatören via manuella spakar inne i traktorn.

På Väderstad finns idag projekt för att om några år lansera en ökad automation, bland annat inom harvsortimentet. Med denna nya generation av lantbruksprodukter kommer vi kunna ta lantbruket in i framtiden, men ett mycket starkt krav från användarna är då att våra maskiner har fortsatt hög tillgänglighet och att kommande system är robusta. En lantbrukare accepterar inte ett stillestånd under pågående arbete, väl utvecklade system för felsökning och service är ett krav i våra styrsystem framåt.

Även om automatiska system skapar många fördelar för användaren innebär det även nya problemställningar att ta hand om. Det är nödvändigt att vi parallellt utvecklar bra system för övervakning, diagnos och möjligheter till manuell körmode. Även om maskinerna är konstruerade för att motstå de hårda påfrestningar som finns i lantbruket så händer det ändå att systemfunktioner slutar fungera av olika anledningar. På dagens system kan en lantbrukare lätt identifiera ifall en komponent går sönder, beställa en reservdel och laga själv. När det gäller automatiserade funktioner blir det betydligt svårare att lokalisera och åtgärda felet. Det kan vara en sensor som har gått sönder, en kabel som glappar eller en hydraulventil som inte beter sig önskvärt. Det långsiktiga målet är att styrsystemet ska kunna meddela vilken av komponenterna som har gått sönder, vad det innebär för funktionen och hur det ska kunna lösas. Det finns även tankar kring att utveckla ett diagnostiseringsverktyg för att kunna lokalisera funktionsfel även på mekaniska och hydrauliska komponenter.

Syfte

Syftet med detta exjobb är att undersöka, utveckla och presentera en lämplig metod för att övervaka och diagnoserna styrsystemet för en automatiserad såbäddsharv.

Mål

Målet är i första hand att utveckla mjukvara som ska kunna identifiera när en eller flera elektriska komponenter (sensorer, kablage och ventiler) går sönder eller tappar önskad funktionalitet. Om tid och möjlighet finns ska även möjligheten att diagnostisera mekaniska och hydrauliska komponenter efterforskas.

Avgränsningar

Exjobbet avgränsas till att enbart betrakta den automatiska såbäddsharv som är under utveckling. Det innefattar de mekaniska, hydrauliska och elektriska komponenter som finns på harven under exjobbet.

Omfattning

Omfattningen är 30hp, ca 20 veckors arbete, för en eller två personer. Detta inkluderar då skriftlig rapport och presentationer enligt LiU:s regler för exjobb på master-nivå.

Utvecklingsmiljö

Arbetet omfattar både teori och praktik där simulering och validering av system, samt strategier ska göras med lämpliga systemstöd. Maskiner, komponenter, handledare och möjligheter till fältprov tillhandahålls av Väderstad AB.

Placering

Vi tror att det är viktigt med besök på plats i Väderstad tidigt under arbetet för att se maskiner, utvecklingsmiljö, mm på nära håll. Det finns även goda möjligheter för testkörning, datainsamling och systemtest på plats på Väderstad AB. Det kan i övrigt vara bra att befinna sig nära eller på universitetet under arbetet med analys/algoritm. Alla besök på Väderstad AB måste ske i enighet med rådande restriktioner för COVID-19.

Kompetenskrav

Arbetet ska ske som ett examensarbete för civilingenjörsutbildning, fördel med maskinteknisk linje, inriktning mekatronik. Arbetet är planerat att utföras under våren 2022.

Intresserad?   

Vi önskar att du skickar in ditt CV samt personliga brev. Om ni är två som söker, vänligen ange namn i ansökningsbrevet på vem du önskar genomföra examensarbetet med.  Bifoga gärna kursutdrag från din nuvarande utbildning. Rekrytering sker löpande till detta exjobb och tillsättning kan komma att ske innan sista ansökningsdag.

Välkommen med din ansökan!   

Dela detta jobb:

Fler jobb på Väderstad

Skapad med ♥ i Sverige av Humanitera AB för Väderstad